Τα ποντιακά έθιμα «περνούν» στα χέρια παιδιών που σήμερα ζουν στη Μελβούρνη

24
0
Share:


Να διατηρήσουν τις ποντιακές παραδόσεις στη σύγχρονη Μελβούρνη έχουν βάλει στόχο τα μέλη της Κεντρικής Ένωσης Ποντίων Μελβούρνης και Βικτόριας «Ποντιακή Εστία», και όλα δείχνουν ότι τα καταφέρνουν.

Δεν είναι μόνο τα μαθήματα χορών που μεταφέρουν ένα κομμάτι της ιστορικής πατρίδας στη μακρινή Αυστραλία, αλλά και η αναφορές σε ήθη και έθιμα.

Έτσι, την περασμένη Κυριακή, λίγο πριν από την καθιερωμένη χορευτική συνάντηση, ο καθηγητής μέσης εκπαίδευσης Κώστας Παταρίδης παρουσίασε τον κουκαρά, την ποντιακή εκδοχή της κυρα-Σαρακοστής. Μάλιστα τα παιδιά έφτιαξαν τον δικό τους.

Όπως εξήγησε, επρόκειτο για ένα αυτοσχέδιο ημερολόγιο, αλλά και ένα φόβητρο για τα παιδιά ώστε να κρατήσουν την αυστηρή νηστεία μέχρι το Πάσχα. Πάνω στο μεγάλο κρεμμύδι ή την πατάτα καρφώνονταν επτά φτερά από κότα ή κόκορα, όσες οι εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής. Κάθε Σάββατο αφαιρούσαν ένα φτερό.

Οι μητέρες προσπαθούσαν να κάνουν τον κουκαρά όσο πιο τρομακτικό μπορούσαν, γι’ αυτό και τον κρεμούσαν από το ταβάνι, για να δίνει την αίσθηση ότι «βλέπει τα πάντα». Επίσης, κάθε φορά που κουνιόταν (είτε από τον αέρα είτε επειδή τον φυσούσαν με τρόπο) αποκτούσε μεγαλύτερες διαστάσεις στην παιδική φαντασία.Πηγήεδώ

Share:

Leave a reply